A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Берестівський заклад дошкільної освіти "Малятко" Липоводолинської селищної ради Сумської області

консультації для батьків

Дата: 13.04.2022 12:46
Кількість переглядів: 383

Консультація для батьків

"Мнемотехніка - технологія ефективного засвоєння інформаціїї в умовах сучасної освіти"

Дивлячись на те, що сучасні діти перенасичені інформацією, потрібно, щоб освітній процес для них був розвиваючим та цікавим. Перед педагогами постає завдання урізноманітнити навчання дітей зв’язно, граматично правильно, послідовно будувати свої вислови та розповіді.

Більшість вчених наголошує на тому, що саме дошкільний вік є найсприятливішим періодом в процесі розвитку пам’яті. В цей час пам’ять зазнає суттєвих змін: збільшується її обсяг і точність відтворення засвоєного матеріалу, формується довільність запам’ятовування, відбувається інтелектуалізація психічного відображення інформації. Щоденно дитина переживає різні емоції та засвоює багато різноманітної інформації, яка поступово відкладається у неї у вигляді досвіду, яким вона буде користуватися у подальшому житті. Пам’ять як пізнавальний психологічних процес включає в себе наступні складові: запам’ятовування, збереження, впізнавання, відтворення та забування інформації. Якщо у молодшому дошкільному віці вагому роль у розвитку пам’яті має впізнавання, то у старший дошкільників активізується процес відтворення.

Мнемотехніка (від грец. μνημη - пам’ять і | τ?χνη - мистецтво) – це спосіб покращення засвоєння нової інформації шляхом свідомого утворення асоціативних зв’язків за допомогою спеціальних методів та прийомів.

 

Упровадження технології мнемотехніки в сучасну дошкільну освіту є актуальним, тому що:

  •  належать до здоров’язбережувальних технологій; ? сприяють більшій ефективності засвоєння інформації;
  • розвивають комунікативні та пізнавальні здібності дітей.

Методи і прийоми мнемотехніки дають можливість скоротити період адаптації до учіння та сприяють удосконаленню таких завдань, як:

  •  розвиток зв’язного мовлення;
  •  розвиток асоціативного мислення;
  • зміцнення зорової та слухової пам’яті та уваги;
  •  розвиток уяви, творчого, логічного та образного мислення;
  • прискорення процесів автоматизації і диференціації поставлених звуків.

А також допомагають реалізувати освітні та виховні завдання:

- формуються навички ефективного і самостійного навчання;

- підвищується впевненість у власних можливостях;

- удосконалюється самостійність в інтелектуальній та практичній діяльності;

- покращується адаптація в соціумі.

Структура мнемотехніки побудована на принципі від простого до складного. Завдання починаються від простих мнемоквадратів, послідовно переходячи до мнемодоріжок, а вже потім до мнемотаблиць

Використання мнемотехніки в освітній діяльності дає позитивні результати: у молодших дошкільників виник інтерес до заучування віршів, потішок, забавлянок, тощо. Діти середньої групи з великим задоволенням відгадують та самостійно складають мнемозагадки. Вони добре навчилися визначати за описовими ознаками предмети та явища навколишнього світу. Діти старшого віку удосконалили навички складання розповіді за сюжетними картинами. Вони охоче розучують вірші за мнемотаблицями та переказують твори. Більшість дітей стали менш боязкими та сором’язливими, у них з’явилась впевненість у власних можливостях. Вважаємо, що систематичне використання мнемотехніки допомагає дітям збагатити свій життєвий досвід. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора